Nyheter 30.09.2020

Hälsa och säkerhet i fokus när årets städare ska utses

Under pandemin har fokus på städaryrket varit större än kanske någonsin tidigare.

Medan flera av branschens viktigaste kundsegment dragit ner på sina verksamheter har hälsa och säkerhet blivit en ny förutsättning för företag att fungera i ”det nya normala”. Nu ska branschen välja ut den starkast lysande stjärnan från det gångna året. Juan Perez från ALLIANCE+ är en av tre städare som slåss om utmärkelsen Årets städare i Clean Bright Awards 2020 som anordnas den 7 oktober.

 

Juan Perez är ett välbekant ansikte på ALLIANCE+. Som en av tre nominerade gör han alltså upp om årets finaste utmärkelse inom städbranschen. Mycket tack vare sina utmärkande insatser kring ledord såsom flexibilitet, initiativtagande, kompetens och arbetsteknik.

Juan, grattis till nomineringen. Hur känns det?

– Nomineringen kom väldigt oväntat. Jag är jätteglad över den fina motiveringen.

Varför tror du att det blev just du?

– Jag får ofta höra från kunder att jag alltid är så glad. Jag tror det är mycket tack vare mitt kubanska ursprung, det är ett land med många problem men där man också lär sig att hitta lösningar och se glädje i tillvaron. Det präglar mig som person och hur jag tar mig an jobb och vardag.

När årets vinnare koras under branschens årliga konferens tar juryn även hänsyn till de senaste månadernas Coronapandemi.

– När vi valt ut årets tre nominerade har vi precis som tidigare år tittat på hur väl motiveringarna motsvarar de egenskaper som vi söker till just den kategorin. I år har vi också tittat lite extra på kvalitéer som kan kopplas till rådande pandemi, där städaryrket fått en extra stor betydelse under våren, säger Birgitta Tängnander, projektledare och juryordförande för Clean Bright Awards.

För Juan har de senaste månaderna varit utmanande men också en period som satt de egenskaper som han byggt upp under åren på prov. Han ser nomineringen som ett tecken på det engagemang han visat under ett minst sagt speciellt år.

Hur har den rådande pandemin påverkat våren?

– När allt drog igång var det förstås ovisst och fanns en del osäkerhet över en situation som var helt ny för oss alla. Samtidigt måste man kavla upp ärmarna och göra det bästa för att hitta nya lösningar. Det fanns tidigt en bra kommunikation mellan oss städare och våra chefer, vilket var viktigt för att hitta stabilitet i den nya vardagen. Vi har alla kämpat extra hårt för att få det att fungera och har nu hittat en bra rutin för att arbeta framåt i ”det nya normala”.

Har kundernas förväntningar förändrats?

"För många företag är städningen en förutsättning för att kunna vara på kontoret under pandemin. Vi städare har tvingats ta ett ännu större ansvar och då fått möjligheten att visa vår professionalism. Det tror jag att många av våra kunder har sett."
Juan Perez

Hur ser Juan Perez, en av Sveriges tre bästa städare, på framtiden?

– Våren har innehållit många utmaningar men också möjligheter att bli ännu mer professionell i mitt yrke. De nya erfarenheterna tar jag med mig som städare.

 

Mer om Årets städare 2020: http://cleanbrightawards.se/arrangement/awards.xhtml  

Tilbaka