Nyheter 02.12.2019

Städarnas dag den 2 december

På initiativ av Städbranschen Sverige är den första måndagen i december numera städarnas dag, detta firar vi idag på alla våra kontor på ALLIANCE+.

För många förknippas städning med att det är ett tråkigt måste och med tjat och bråk. Städning har länge varit en kvinnosyssla, både i hemmet och som yrke, men med tiden har detta förändrats. 40-talets glada hemmafru med en dammtrasa i högsta hugg och två barn runt benen, är ersatt av RUT-avdrag, hushållsnära tjänster och en explosion av företag som håller Sverige rent. Vi har ett nytt förhållningssätt till städning och vi städar mera jämlikt hemma än förr. Ändå visar undersökningar att kvinnor städar betydligt mer än män.

Stämmer det, Farid Matti Lorens på ALLIANCE+?
– Nej, inte hemma hos mig, där är det jag som städar mest. Jag gillar att städa, både på jobbet och hemma. En av mina arbetsuppgifter är att kontrollera att all städning är korrekt utförd, det gäller även hemma, säger Farid som jobbar på Specialstäd i Eskilstuna. Specialstäd innbär bland annat golvvård, fönsterputs och städ med speciella rengöringsmedel.

Farid har arbetat på ALLIANCE+ drygt sex år och han stormtrivs, både med kundkontakterna han har och med att städa.

"För mig betyder städning väldigt mycket. Jag lägger både mycket tid och tankar på mitt jobb. Det är viktigt att vi alltid gör ett bra jobb och levererar det våra kunder förväntar sig. Det här är mitt liv och jag tröttnar inte på att städa."
Farid Matti Lorens

När Farid berättar om sitt arbete hörs det att han är passionerat förtjust i det och har en stor yrkesstolthet. Något annat han återkommer till är hur mycket han uppskattar sina arbetskamrater och att de är som en stor familj. För medarbetarna på ALLIANCE+ är städning mer än bara städning.

"Tillsammans kan vi snabbt hitta bra lösningar på problem, vi är erfarna och vi hjälps åt. Att ha en bra relation till både våra kunder och arbetskamrater är viktigt, det räcker inte med att ”bara” städa. Vi strävar efter att ge service i toppklass"
Farid Matti Lorens

Den 2 december firar vi i Norden Städarnas Dag. Det är en yrkesroll som är värd att hylla extra mycket. Åtskilliga städare håller dagligen Sveriges kontor, skolor, hotell, bussar, fabriker, hem och affärer rena och fräscha. Men hur hamnade vi där då? Vi gör en liten historisk tillbakablick.

Kan du din städhistoria?

Babylonierna förstod tidigt att sjukdomar spreds med smutsigt vatten och därför använde de rent vatten i sina hushåll, även för städning. Tvålliknande produkter som användes redan för 4 800 år sedan har hittats vid utgrävningar i gamla Babylonien. För romarna var rent vatten också viktigt. Vattnet kom i akvedukter och räckte till både hushåll, till de stora badhusen eftersom personlig hygien var viktig, fontäner och självklart till dricksvatten. Romarna använde gladeligen urin som fläckborttagningsmedel, aska var ett annat populärt rengöringsmedel.

Sämre med renligheten var det i medeltidens Europa. Då ansågs bad vara en hälsofara och badvatten spred sjukdomar. Att vara ren ansågs dekadent, helst skulle man ha en rejäl smutsskorpa som skydd på kroppen. Först på 1800-talet började vi bada ordentligt igen.

Den första motordrivna dammsugaren uppfanns 1901. Innan dess fick man handpumpa sin dammsugare. Vi kan konstatera att det är tur att nya tekniska innovationer kommit sedan 1900-talets början.

Romartidens rengöringsmedel är ett minne blott. För hemmet  är citron, ättika, tomatketchup och banan några av de produkter som väl lämpar sig för städning. Det är inget vi använder på ALLIANCE+, men vi strävar efter att alltid använda så miljövänliga rengöringsmedel som möjligt.

Visst har det hänt mycket under de senaste 4 000 åren, utvecklingen går framåt och yrket som städare likaså. Många hjälpmedel har utvecklats, synen på städning har förändrats och miljön för städare blir bättre för varje år.

Att vara städare är något att vara stolt över, och vi önskar alla våra medarbetare runt om i Sverige, och alla våra nordiska städkollegor ett stort grattis denna dag!

Tilbaka